0232 908 07 42

Alaçatı yel değirmenleri

Ege’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Alaçatı’da da geçmişten günümüze gelebilmiş tarihi yel değirmenleri bulunmaktadır. Alaçatı’nın sembolleri arasında yer almaktadır. Türkiye’de ilk defa inşa edilen yel değirmenlerindendir. Yeni yel değirmenleri beldenin enerji ihtiyacını karşılamakta büyük önem kazanmaktadır. Eski yel değirmenleri ise günümüzde beldenin en fazla ziyaret edilen tarihi durakları arasında yer almaktadır ve 1800’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir.
15 dk yürüme mesafesi

Taş Evler

Alaçatı’nın tarihi dokusunu en iyi yansıtan yapıların başında kesinlikle Alaçatı’nın muhteşem taş evleri gelmektedir. Bölgeye has bir mimari ile inşa edilmiş olan yapılar, günümüzde Alaçatı denilince akla gelen ilk simgelerden biridir.
5 dk yürüme mesafesi

Tarihi Alaçatı Meydanı

Yerleşim yerinin kalbi olarak nam salmış pek çok restoran ve hediyelik eşya dükkanına ev sahipliği yapan eski bir toplantı noktası. Meydan, son olarak 15 yıl önce düzenlenerek günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur. 50 yıllık geçmişe sahip meydan, özellikle akşam saatlerinde yüzlerce insanın akınına uğrar. Ünlü isimlere bu meydanda rastlayabilirsiniz.
15 dk yürüme mesafesi

Erythrai Antik Kenti

Karaburun Yarımadası’nda, Çeşme sınırları içerisinde yer alan Erythrai Antik Kenti, 1964-1982 yılları arasında çeşitli arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarılmış önemli bir tarihi bölgedir. Kentin Giritli Rhadamanthys’in oğlu Erythros tarafından kurulduğu ve bu nedenle bu isimle anıldığı ifade edilmektedir. Antik Ege’nin en önemli yerleşim yerlerinden biri olarak gösterilen antik kentte, eski dönemde İon Devleti’nin önde gelen isimlerinin yaşadığı bilinir ve şehir 12 İyon kentinden biri olarak kabul edilmektedir.

Çeşme Kalesi

Sultan II. Bayezid döneminde, 1508 yılında, Aydın Valisi Mir Haydar tarafından Mimar Ahmet oğlu Mehmet’e yaptırılmıştır.Kesme taştan 4 burçlu olarak inşa edilmiş olan kale, ilk yapıldığı dönemde deniz kenarında iken denizin doldurulması sonucu günümüzdeki yeri denizden uzakta kalmıştır. Evliya Çelebi, bu kalenin fiziki durumu, büyüklüğü, mimarisi ve kale içinde bulunan evler hakkında bilgi vermektedir.
Çeşme Kalesi içinde 1965 senesinde hizmete açılan Çeşme Müzesi, ilk olarak bir silah müzesi görevi görmüş ve Topkapı Sarayı’ndan getirilmiş olan silahlar burada 1984 yılına kadar sergilenmiştir. Denizin etkisiyle oksitlenen silahlar buradan taşınmış ve onların yerine bölgenin önemli arkeolojik kazı alanları olan başta Erytrhai Antik Kenti olmak üzere Alaçatı, Çeşme, Kalemburnu gibi noktalardan elde edilen tarihi kalıntılar sergilenmeye başlanmıştır.Barbaros Kulesi Sergi Salonu içinde Çeşme’nin ilk çağlardan Roma dönemine kadar olan tarihiyle ilgili kalıntıları görebiliyorsunuz. Osmanlı-Rus Savaşı Sergi Salonu ise bu savaşla ilgili çeşitli kalıntıları inceleyebileceğiniz ve savaşla ilgili detaylı bilgi edinebileceğiniz yerlerden biri. Müzede günümüzde 126 adet etnografik öge, 320 arkeolojik kalıntı ve 31 sikke sergilenmektedir.

Ayios Haralambos Kilisesi

Mübadele yıllarından önce Hristiyan ve Rum vatandaşlarının yaşadığı yerleşim yeri Çeşme’nin tarihi yerleri arasında ön plana çıkan Ayios Haralambos Kilisesi, 1832 senesinde inşa edilerek günümüze kadar gelmiş ve inşa edildiği dönemde bölgenin en ünlü kilisesi olarak ön plana çıkmıştır. Kilise, 18. yüzyılda inşa edilmiş olan bir başka kilisenin üzerine inşa edilmiştir. Kilisede yılların verdiği tahribatın ortadan kaldırılması için 2012 senesinde Çeşme Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Kilise, günümüzde bir kültür binası olarak hizmet vermekte çeşitli kültürel ve sosyal etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Alaçatı’da Rüzgar Sörfü İmkanı

Alaçatı ve Çeşme’de eşsiz koylarında sörf ve rüzgar sörfü yapma imkanı. Alaçatı her yıl mayıs-ekim ayları arasında windsurf tutkunlarının akınına uğruyor. Plajda yer alan dükkânlarda sörf için gerekli her türlü malzeme bulunuyor. Alaçatı, ulusal ve uluslararası pek çok sörf yarışına ev sahipliği yapıyor.